Cafe Mascot ja runoiltamat

Runotapahtuma saattaa helposti kuulostaa siltä, että yleisössä on vain joko 1) ns. kulttuuritätejä ja muita marimekkoihmisiä tai 2) mustiin pukeutuneita urbaaneja tupakanpolttajia (ajattelen nyt Pentti Saarikoskea ja Miki Liukkosta). Ja siltä, että myötähäpeän määrä on mittaamaton.

Olen käynyt Helsinki Poetry Connectionin uutaman vuoden ajan. Tuorein järjestettiin viime torstaina Neljännen linjan Cafe Mascotissa. Kyseessä oli aikalailla tyyppiesimerkki siitä, minkälaisia pääkaupungin runotapahtumat nykyään ovat. Tai tällainen käsitys minulle on niistä jäänyt.

Kyseessä oli siis HPC:n järjestämä Poetry Jam -ilta. Näissä tapahtumissa on aina joitain buukattuja esiintyjiä ja lopuksi open mic eli yleisölle avoin vaihe, jolloin kuka tahansa voi astua lavalle esittämään omaa sanataidettaan. Lähes poikkeuksetta talo on aina tupaten täynnä, joten jos istumaan halajat, tule ajoissa. Tälläkin kertaa jouduimme seisoskelemaan tovin ennen kuin äkkäsimme tyhjenevän pöydän ja korppikotkina liidimme haaskalle. Tai siis istumaan.

Taso on vaihteleva. Runoilijat ovat lähes poikkeuksetta hyviä kirjoittamaan runoja, mutta esiintymistä ei ole välttämättä hiottu loppuun asti. Mitenpä sitä esiintyjänä kehittyisikään, jos ei esiintyisi. HPC:n tapahtumat ovat varmasti niitä avainpaikkoja, joissa esiintymiskyvyt hioituvat huippuunsa. Hyvänä esimerkkinä toimii tapahtuman juontanut HPC:n toiminnanjohtaja Kasper Salonen, joka on nykyään suvereeni ja supliikki puhemies sekä juontajan että runoilijan roolissa.

No, jos se myötähäpeä – tai esiintymisjännitys – meinaa yllättää, niin onneksi saa kaljaa. Cafe Mascot on nimittäin, nimestään huolimatta, enemmänkin baari kuin kahvila. Tai mistä minä tiedän, mitä siellä päivällä tapahtuu. Iltaisin Mascot on baari ja keikkapaikka. Tarjonta on runsasta ja hinnat usein alhaisia. Tänään keskiviikkona esim. suomiräpin klassikkonimi Loost Koos hintaan viisi euroa! (Ohjelman voi käydä tarkistamassa netistä.)

Cafe Mascot, tai tuttujen kesken Maskotti, on ihan hyvä paikka tällaisille runotapahtumille. Esimerkiksi viime marraskuussa järjestetty W/ord-lavarunousfestivaali oli erittäin hieno tapahtuma. Mascotin alakerta on tilava ja avara, mutta kuitenkin intiimi. Takimmaisista pöydistä näkee lavalle, mutta tila ei tunnu hallilta. Toisaalta ison ihmisjoukon tuottama meteli on joskus niin hallitseva, ettei hissummista runoilijoista meinaa saada selvää.

Mascotin yläkerrassa on biljardipöytiä, screenejä ja ainakin ennen joitain pokeripöytiäkin, joten tilaa on runsaasti, vaikka joku tapahtuma/keikka olisikin vienyt paikat alakerrasta. Minä olen yläkerrassa viettänyt aikaa lähinnä röökikopissa. En edes tiedä mitä biljardi maksaa.

Tuoppi: Karhua; 0,5 litraa, 4,90 euroa.

Käytyjen baarien määrä: 7.

Todisteena, että tuoppeja on ollut.

Todisteena, että tuoppeja on ollut.

3 kommenttia artikkeliin ”Cafe Mascot ja runoiltamat

  1. […] Kallion alueella järjestetään viikoittain noin 15 erilaista visaa, joten valinnanvaraa riittää. Jokaisena viikonpäivänä pääsee tietämystään koettelemaan – paitsi perjantaisin. Ehkäpä visaisännillä on silloin jokin salainen kokoontuminen, visojen visa? Tavoitteeksemme muodostui lopulta käydä ainakin kuudessa visassa ja ehkä yhdessä bingossakin. Bingoa pääse harjoittamaan sunnuntaisin Om’pussa ja Café Mascotissa. […]

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s