Kallion Seurahuone ja baarien nimet

Ilta ja tyhjä baari. Joskus surullista, toisinaan ilahduttavaa.

Ilta ja tyhjä baari. Joskus surullista, toisinaan ilahduttavaa.

Nimet ovat kiinnostavia.

Olet ehkä huomannut, (niin kuin muutkin) että helsinkiläisten ravintoloiden nimet ovat nykyään yksinkertaisia. Emo, Juuri, Kaarna, Kiila, Linko, Luomo, Muru, Olo, Puro, Rulla, Savu. Kaksi tavua, ”rustiikki” fiilis ja nin edelleen. Aitoa, suomalaista!

Kallion baareissa tämä trendi ei näy, ainakaan vielä. Ehkä syynä on se, että uusia paikkoja ei hirveästi tule, joten trendit näkyvät hitaasti. Toisaalta, ehkä ruokamaailman trendit eivät kosketa baareja. Tai sitten nimellä ei ole niin väliä. Pub Porthan on hyvä baari, vaikka nimi onkin melkeinpä tylsin mahdollinen.

Nimiä Kalliossa kyllä riittää. On osoitteen mukaan nimettyjä (Flemari 13 ja Flemari 21, B21, B12), muuten vain tylsiä (Helsing Bar, Meri Pub), käsittämättömiä (Bullut, Om’pu), paikkoja (Juttutupa, Iltakoulu, Sivukirjasto, Pääkonttori), väärän mielikuvan antavia (Terassibaari, jossa ei ole terassia; Relaxin, jossa ei ole rentoa) ja vähän liiankin kuvaavia (Viva la Vida, jossa elämä on hullua). Toiset ovat klassikoita (Roskapankki), toiset aina unohtuvat (Lucky Nine vai Lucky Seven?) Vähän ehkä erikoisesti ainoa nimi, joka liittyy jotenkin suoraan juomiseen, on Flagon. Turussahan on esim. Tinatuoppi. Tai no, en tiedä lasketaanko Tsemppi Pubi tähän kategoriaan.

Ja sitten meillä on Kallion Seurahuone. Seurahuone lienee Suomen yleisin ravintolan nimi. Kysyin asiaa Helsingin yliopiston Terhi Ainialalta, joka on perehtynyt suomalaiseen nimistöön. Kuulemma asiaa ei ole tutkittu, mutta Ainialan mukaan ”Seurahuonetta voi hyvin pitää ainakin yhtenä Suomen suosituimmista vanhoista ravintoloiden nimistä.” Jos olisin kielentutkija, tekisin hetimiten tutkimuksen anniskeluravintoloiden nimiin ja niiden historiaan. Herkullinen aihe!

Nykyäänkin vähän joka paikassa on oma seurahuoneensa: google löytää seurahuoneet niin Salosta, Iisalmelta kuin Huittisistakin. Minun kotipaikkakunnallani Savonlinnassakin on Seurahuone, jossa (jonkin hämärästi muistetun lapsuudessa kuullun jutun) mukaan vanhempani tapasivat ensimmäistä kertaa.

Nimeen liittyy jotain hohtoa. Ensimmäinen seurahuone avattiin Turkuun jo 1812. Seurahuoneet ovat usein hotelleja ja niiden yhteydessä olevia ravintoloita tai baareja. Seurahuoneella ollaan vähän paremmassa seurassa. Ehkä siksi Kallion Seurahuonekin on vähän fiinimpi paikka. Ei toki mikään hienosteleva, vaan vähän sellainen hillitymmän näköinen kuin esimerkiksi ne kapakat, jotka tulevat vastaan Fleminginkatua Hesarille päin mennessä. Seurahuone muistuttaa itse asiassa aika paljon kivenheiton päässä sijaitsevaa Sivukirjastoa. Löytyy kirjahyllyä, laajahko pullo-olutvalikoimaa ja pubivisaa. Ja oranssin rusehtavat seinät.

(Miksi baarit ovat usein töyhtösiepparin [joka on googlen mukaan tärkein oranssin rusehtava asia] naaman värisiä? Arvelisin, että se liittyy osittain sisätupakointiin ja osittain kai siihen, että tuollainen oranssi on jotenkin lämmin väri.)

Mitä Seurahuoneelta ei löydy? Ainakaan ei musiikkimakua. Kauheaa radiohuttua, sinä hiljaisena keskiviikkona, kun viimeksi paikan päällä kävimme. Pitkän baaritiskin päässä istui muutaman hengen porukka katsomassa televisiosta jalkapalloa, heille oli suotu selostuksen ja kannustuksen äänimaailma. Muualla baarissa soi edellä mainittu paskamusiikki. Muualla baarissa asiakkaita ei juurikaan ollut. Ihmeellistä sinänsä, koska Seurahuoneesta poistuessamme kävelimem Sivukirjaston, Pub Porthanin ja Majavan ohi, ja ne olivat ihan täynnä, niin kuin lähes joka ilta.

Seurahuone onkin sellainen paikka, johon on tullut aina mentyä vain, jos muualla ei ole tilaa tai vastaanottavaista seuruetta. Siinä mielessä se on ehkä vähän niin kuin perushotelli. Ihan kiva, mutta kuka sellaisessa haluaa yönsä viettää, jos vaihtoehtona on ystävien seura personaallisessa ja lämpimässä ympäristössä? Ja koska vaihtoehtoja yleensä, tulee useimmiten käytyä jossain muualla kuin Kallion Seurahuoneella.

Tuoppi: Karhua; 0,5 litraa; 4,50 euroa. Happy hour -tuoppi 4,10 euroa, mutta häppäriaikoja ei missään ilmoitettu.

Käytyjen baarien määrä: 37

Toasteja! Se alkuperäinen "street food".

Toasteja! Se alkuperäinen ”street food”.

3 kommenttia artikkeliin ”Kallion Seurahuone ja baarien nimet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s