Kun sattuu, muista kalja, koholle ja kompressio?

En ole hoitohenkilökuntaa, se kerrottakoon. Toisinaan sitä kuitenkin ajautuu erinäisiin hoivaamistehtäviin, olivatpa ne sitten jonkintasoisia psykoterapeutin palveluksia lähipiirissä (”se olikin ihan paska jätkä, ansaitset parempaa” jne.) tahi sitten ihan simppeleitä laastarin paikalleen asetteluita tai sellaisia. Tällä kertaa kotonamme sattui onnettomuus.

Oli aivan tavallinen tiistai-ilta Kalliossa. Kolmonen, kutonen ja ysi särähtelivät kotitalomme ohi aikataulujensa mukaisesti. Yhtäkkiä eteisestä kuului vipellystä ja hirvittävää kiroilua. Mies oli telonut itsensä! Edestakainen tamppaaminen ja tyhjäpäinen sadattelu (itsehän kiroilen melkoisesti, mutta noin kekseliästä perkelöintiä oli vallan pysähdyttävä ihastelemaan ja äimistelemään) ympäri asuntoa johdatti minut tapauksen läheisyyteen: koiras oli onnistunut jättämään peukalonsa vessan oven väliin saranapuolelle.

Kun sitten tapaturman laatu ja sen vakavuus (vähäinen, anteeksi vain) selvisi, minua nauratti jokseenkin suunnattoman vitusti, joskin yritin samaan aikaan olla huolehtivainen ja sellainen. Jotenkin auttavainen ja mitä nyt. Nauratti lähinnä se sadattelu ja tyhjänpäiväinen tamppaaminen. Kylmää, koholle ja kompressio, kaikuivat mielessäni kyseisenkaltaisten vammojen hoitoon suunnatut ohjeet. Tarjosin aluksi kädellisen vaurioituneeseen ulokkeeseen akuutiksi viilennykseksi puolukkapussia pakasteesta. Se oli kuulemma liian kylmä. Käärin pakastepuolukat keittiöpyyhkeeseen, mutta sekin oli jotenkin nihkeää. Koska olen mm. nero, keksin kuitenkin pian oivallisen viilennyksen tähän kyseiseen keholliseen vaurioon.

Viilennys ja helpotus. Jokseenkin kotoisa käsituntuma.

Viilennys ja helpotus. Jokseenkin kotoisa käsituntuma.

Jääkaapissamme on olutta. Olut on viileää. Olut sopi vamman sijainnin huomioonottaen viilennykseksi mitä erinomaisimmin, sillä kunnon tölkkiote viilensi vihlovaa niveltä ja kaiketi tuntui vammautuneesta osapuolesta kaikkiaan jotenkin kodikkaan lohdukkaalta. Kun kipu hellitti, kykeni viilentäjän juomaan. Kaljaa, koholle ja kompressio. Toimii.

(Toki ensimmäisten asioiden joukossa tarjosin vammaan viilennykseksi pakastimessa piileskelevää Kossua, mutta se ei kiinnostanut. Se onkin ehkä sopivampi vakavempiin vammoihin. Jääköön odottelemaan vuoroaan.)

Havainto: Olut on monikäyttöistä. Toimii myös vammojen hoitoon (sisäisesti ja ulkoisesti).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s